LAUKU LABUMU BRĪVBODES SEPTEMBRĪ

Viduslatgales pārnovadu fonds sadarbībā ar piecām biedrībām septembrī iedzīvotājiem piedāvās iespēju mainīties un dāvināt lauku labumus.

No 1. septembra līdz 30. septembrim Preiļos, Smelteros, Aizkalnē, Galēnos, Pelēčos un Līvānos iedzīvotāji aicināti atdāvināt rudens ražu – dārzeņus, augļus, meža veltes, puķu sīpolus, medu un citus labumus līdzcilvēkiem. Aicinām ne tikai dāvināt, bet arī  mainīties, sarunāt darījumus, meklēt palīdzību un padomu. Lauku labumu brīvbodes darbosies kā lauksaimniecības preču un produktu ziedojumu un bezatlīdzības maiņas punkts.

Šovasar laikapstākļi bija visai mainīgi – lielu karstumu nomainīja lietus periodi. Vieniem ir ābolu gads, citiem – ābolu vietā vien neveiksmīga cīņa ar kaitēkļiem. Vieniem labi padevušies tomāti, citi nezina, kā pievarēt ķirbju ražu. Tāpēc lauku labumu brīvbode ir vieta un izdevība nemest ārā, neatstāt uz lauka un nesapūdēt, bet laist labo tautās – lai visi bauda dabas un čakla darba augļus. Kā zināms – dots devējam atdodas. Brīvbodes mērķis ir būt par vietu, kur cilvēki var viens otram dot, neprasot pretim.

Lauku labumu brīvbodes tiek īstenotas ar Aktīvo iedzīvotāju fonda atbalstu. Tās finansiāli atbalsta Norvēģija, Islande un Lihtenšteina. Ar šo finansējumu varam piedāvāt koordinētu maiņas un ziedojumu aktivitāti divas reizes gadā. Pirmās brīvbodes tika īstenotas maijā, tās bija noderīgas 220 iedzīvotājiem – gan ziedotājiem, gan labuma saņēmējiem.

Lauku labumu brīvbodes nav tikai stāsts par precēm un produktiem. Ziedošana, mainīšanās, došana stiprina saites starp vienas kopienas ļaudīm. Tādā veidā mēs iepazīstam viens otru vairāk, savstarpēji uzticamies, rūpējamies ne tikai par savu vēderu, bet padomājam arī par kaimiņu. Maijā īstenotās brīvbodes apliecināja, ka labie darbi ir “lipīgi”. Sākumā došana un ņemšana bija piesardzīga, bet uz beigām viena pagasta vai vietējās kopienas ļaudis ar lielu azartu nesa veltes un nekautrējās sarunāt, palūgt un pievest klāt. Lielāka cilvēku rosība saimnieciskā jomā veicina arī sparīgāku domu apmaiņu un līdzdalību savas apkaimes dzīvē.

Brīvbodes nav veikali, bet ziedošanas un maiņas punkts, tāpēc gan ziedotāji, gan saņēmēji aicināti zvanīt pirms nākt. Katras brīvbodes īstenotāji uz vietas noteiks arī konkrētu darba laiku. Koordinatori palīdzēs noorganizēt preču atvešanu un aizvešanu, ja būs nepieciešams.

Lauku labumu brīvbodes darbosies:

  • .

Aicinām iedzīvotājus ziedot visu, kas nogatavojies uz lauka, dārzā, mežā un dravā – ko nevaram paši pievarēt, bet ārā žēl mest. Lai labais vairojas!

Informāciju sagatavoja Evija Gurgāne, projekta vadītāja, [email protected]